Perunkirja: Huomioi nämä 5 asiaa perunkirjan kanssa

Perunkirjoitus voidaan helposti järjestää itse. Olemme koonneet alle viisi keskeistä kohtaa jotka kannattaa ottaa huomioon.

1. Käytä valmista perunkirjan pohjaa

Perunkirjan laatimisessa on hyvä hyödyntää valmista pohjaa. Tällöin teidän ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa perunkirjan rakenteen suunnitteluun tai tekstien kirjoittamiseen.

Toinen etu valmiin perunkirjan pohjan käyttämisessä on, että kaikki vaadittavat tiedot tulevat kirjattua. Hyvin laadittu perunkirjan pohja toimii ensikertalaisen oppaana perunkirjoituksessa: Mikäli perunkirjasta löytyy tyhjiä kappaleita tai taulukoita, on se yleensä merkki siitä, että jotain on jäänyt huomioimatta.

2. Perunkirjan saa tehdä kuka tahansa

Perunkirjan tekemiselle ei ole pätevyys tai jääviysvaatimuksia. Toisin sanoen kuka tahansa saa tehdä perunkirjan.

Verottajan mukaan ei ole lainkaan harvinaista, että perunkirja laaditaan osakkaiden kesken ilman ulkopuolista apua.

3. Perunkirja toimitetaan verottajalle

Valmis perunkirja toimitetaan verottajalle, joka laskee perunkirjassa esitettyjen tietojen perusteella kuolinpesän osakkaille tulevan perintöveron määrän. Koska perunkirjan tarkastaa ainoastaan verottaja, sen rooli veroilmoituksena on korostunut muihin tehtäviin nähden.

4. Perunkirjaan kirjattavat asiat on helppo selvittää

Perunkirjassa ilmoitetaan kuolinpesän osakkaat ja varallisuus. Perintökaari kertoo ketkä ovat pesän osakkaita, joten osakkaiden selvittäminen on helppoa.

Varallisuuden merkitsemistä perunkirjaan yleensä pelätään, vaikka siinä ei ole mitään ihmeellistä. Varojen ja velkojen hinta voidaan selvittää esimerkiksi kysymällä itseltä:

  • Mihin hintaan joku olisi valmis ostamaan tämän tori.fi -sivustolla?

5. Perunkirja toimii myöhemmin tehtävän perinnönjaon pohjana

Perunkirjoitus ja perinnönjako menevät usein ihmisillä sekaisin. Nämä ovat kuitenkin kaksi kokonaan eri asiaa. Perunkirjoituksen tarkoitus on toimia kuolinpesän veroilmoituksena kun taas perinnönjaossa sovitaan osakkaiden kesken mitä kukakin perinnöksi saa. Perinnönjako tapahtuu usein vasta kuukausia perunkirjoituksen jälkeen.

Perunkirjoituksesta poiketen perinnönjako on tilaisuus, jossa ulkopuolinen apu voi tulla tarpeen. Kun perinnönjaon suorittaa riippumaton henkilö, ilmenee riitoja harvemmin.

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.