Vainajan virkatodistus on pakko hankkia perunkirjoitusta vartenPerunkirjoitusta varten sinun on hankittava vainajan virkatodistus (”Vainajan sukuselvitys”). Vainajan sukuselvityksen avulla selvitetään kuolinpesän lailliset osakkaat. Vainajan sukuselvitys on kokoelma yksittäisiä virkatodistuksia, joista ilmenee vainajan:

 • henkilö- ja parisuhdetiedot,
 • muuttotiedot
 • maininnat puolisoista, lapsista ja tarvittaessa vanhemmista

Vainajan sukuselvitys on pakollinen asiakirja jokaisessa perunkirjoituksessa. Sukuselvityksen on myös oltava katkeamaton 15 vuotiaasta alkaen.

Vainajan virkatodistus kattaa koko vainajan elämän

Vainajan virkatodistusta tarvitaan jo ennen perunkirjoitusta


Vainajan sukuselvitystä tarvitaan perunkirjoituksessa sekä kuolinpesän asioiden hoitamisessa.

Esimerkiksi laskujen maksaminen kuolinpesän tililtä, talletusten sekä tallelokerojen selvittäminen ja tilien sulkeminen vaatii todistuksen siitä, että sinulla on oikeus hoitaa kuolinpesän asioita. Sukuselvityksen avulla voit osoittaa pankille, että sinulla on oikeus hoitaa kuolinpesän asioita.

 Vainajan virkatodistus kattaa koko vainajan elämän

Perinnöstä luopujasta tarvitaan myös sukuselvitys


Jos henkilö luopuu perinnöstä, on perinnöstä luopujasta tehtävä myös katkeamaton sukuselvitys. Tämä johtuu siitä, kun henkilö luopuu perinnöstä, perintö menee luopujan perillisille. Luopujan perillisten selvittämistä varten on laadittava katkeamaton sukuselvitys.

Perinnöstä luopujan kohdalla sukuselvitystä ei tarvitse jatkaa vanhempiin.

Perinnöstä luopujan sukuselvitys

Virkatodistukset tilataan yksitellen


Vainajan sukuselvitys koostuu usein useasta yksittäisestä virkatodistuksesta. Jokainen yksittäinen virkatodistus on tilattava erikseen jokaisesta seurakunnasta ja maistraatista, jonka toimialueella vainaja on asunut täytettyään 15 vuotta. Sukuselvitystä tilatessa muista seuraavat kaksi asiaa:

 • Vainajan sukuselvityksen tulee olla katkeamaton,
 • Sukuselvitys koostuu useista yksittäisistä virkatodistuksista

Vainajan virkatodistus ei ole sama asia kuin kuolinpesän osakkaalle tilattava virkatodistus. Vainajan sukuselvityksesä ilmoitetaan huomattavasti enemmän tietoja, kuin kuolinpesän osakkaan virkatodistuksessa. Mikäli tarvitset osakkaan virkatodistuksen, voit tilata sen helposti täältä.

 sukuselvitys tilataan seurakunnasta

Osakkaasta ei aina tarvitse tilata erillistä todistusta


Ennen kuin tilaat lasten ja puolisoiden virkatodistuksia, tarkasta vainajan sukuselvitys. Vainajan sukuselvitys sisältää usein tiedon lapsista ja puolisoista. Jos sukuselvityksestä ilmenee lapsen ja/tai puolison tiedot, ei kyseisestä henkilöstä tarvitse tilata erillistä todistusta.

Osakkaiden virkatodistukset (Elää-todistukset) joudutaan tilaamaan silloin, kun vainajan sukuselvityksestä ei käy ilmi kyseisen osakkaan tietoja.

Vainajan virkatodistus korvaa osakkaan virkatodistuksen

"Hyvän palvelun olette kehittäneet. Nopeasti olisi tullut valmiiksi jos olisi tietänyt etukäteen kaikki paikat jossa vainaja on asunut. Tämänkin olisi välttänyt kun olisi antanut teidän hoitaa pienestä lisämaksusta sukuselvityksen."
31.05.2017
Perunkirjoitus ja perukirja
"Vähän kitsaastihan me suomalaiset palautetta annamme, ainakaan positiivista. Mutta ... pakko myöntää, että oikein hyvän palvelun olette kehittäneet! Kun sivuston käytöstä on nyt jo kulunut pari kuukautta, en enää kyllä muista mitään, mistä risuja voisin antaa. Loppupelissä siis suositeltava ja erittäinkin hintansa väärti palvelu.!"
24.05.2017
Perunkirjoitus ja perukirja
"Kaikki meni oikein hyvin neuvojenne mukaan. Hinta-laatusuhde on todella hyvä kun vertaa mitä olisi saanut maksaa lakitoimistolle. Tämä ei ole rakettitiedettä."
14.05.2017
Perunkirjoitus ja perukirja
"Perukirjoitus on pidetty ja se tehtiin teidän ohjelmanne mukaisesti. Uskottuna mieheni oli mm. juristi, joka tekee niitä työkseen ja hänkin kehui perukirjaa hyvin tehdyksi! Joten kiitos paljon! Perukirjanetissä oli ehdottomasti suureksi avuksi ja voin suositella sitä! Kehitysideoita ei tullut eteen joten olette tehneet erinomaista työtä! KIITOS!"
26.02.2017
Perunkirjoitus ja perukirja

Tai tilaa sukuselvitys itse


Voit myös halutessasi tilata sukuselvityksen itse. Sukuselvitys tulee tilata erikseen jokaisesta seurakunnasta, jonka jäsen vainaja on ollut täytettyään 15 vuotta. Tilaa todistus seuraavalla tavalla: 

 • Selvitä viimeisen asuinpaikan seurakunnan yhteystiedot
 • Selvitä kuinka seurakunnasta tilataan sukuselvitys. Tyypillisesti sukuselvitys tilataan joko
  1. Soittamalla seurakuntaan
  2. Täyttämällä tilauslomake
 • Tilaa sukuselvitys ja odota sukuselvityksen saapumista
 • Katso sukuselvityksestä edellinen seurakunta, jonka jäsen vainaja oli ollut
 • Tilaa sukuselvitys edellisestä seurakunnasta,
 • Toista edelliset vaiheet kunnes sukuselvitys on katkeamaton 15 vuotiaasta lähtien.

Seurakunnat veloittavat jokaisen sukuselvityksen käsittelystä ja toimituksesta voimassaolevan hinnastonsa mukaisesti. Vuonna 2017 yksittäisen virkatodistuksen hinta on toimituksineen noin 13,50 € – 35,50 €.

 Sukuselvityksen tilaus seurakunnasta

Esimerkkejä ja kysymyksiä


Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Aloita perunkirjoitus

Tai lue mitä muut ovat sanoneet Perukirjanetissa.fi -palvelusta

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.