Metsän hinnan arvioiminen perunkirjoituksessa

Jo 5469 henkilöä on järjestänyt perunkirjoituksen Perukirjanetissa.fi -palvelussa. Palvelu on kehitetty yhdessä perintö- ja lahjaverotuksen asiantuntijoiden kanssa ja verotoimisto on hyväksynyt perukirjamme. Lue asiakkaiden palautteita tästä.

Perunkirjoitus ja metsäomaisuus

Perunkirjoituksessa selvitetään kuolinpesän varallisuus. Jos varallisuuteen sisältyy metsäomaisuutta, suosittelemme, että käytätte metsäomaisuuden arvioinnissa metsätalouden asiantuntijaa. Poikkeustapauksissa voitte käyttää arvioinnissa myös keskimääräisiä taulukkohintoja.

Metsä kannattaa arvottaa mahdollisimman lähelle todellista myyntihintaa, jos metsä tullaan myymään lähiaikoina. Myyntivoitosta maksettava vero on suurempi kuin perintövero.

Hinnan arviomisen ensimmäinen vaihe on selvittää onko metsäomaisuudella ajantasaista metsäsuunnitelmaa. Metsäsuunnitelma on käytännössä omistajan käsikirja, josta löytyy tiedot puustosta, metsänhoitotarpeista sekä myyntimahdollisuuksista. Ajantasainen metsäsuunnitelma jouduttaa tila-arvion laatimista.

Metsänhoitoyhdistyksiltä saa tila-arvion

Verohallinto suosittelee, että metsäomaisuuden arvottamisessa käytetään metsätalouden asiantuntijoiden laatimia tila-arvioita, jotka vastaavat metsätilan metsätaloudellista nykyarvoa. Tila-arvioista nähdään kaikki metsän arvoon vaikuttat osatekijät ja niiden yksikköhinnat. Tila-arvioita tekevät muun muassa:

  1. metsäkeskus
  2. sekä paikalliset metsänhoitoyhdistykset

Pienten metsäalueiden arvon voi laskea taulukkohinnalla

Tila-arvio ei ole aina saatavilla, tai sen laatiminen ei ole tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi pienten ja pienehköjen metsäalueiden arvot voi selvittää verottajan arvostamisohjeesta löytyvän keskimääräisten ja maakuntakohtaisten taulukkohintojen perusteella.

Pienen tai pienehkön metsäalueen määritelmän täyttävät:

  • alle 15 hehtaarin metsäalueet
  • alle 30 hehtaarin metsäalueet Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla
  • sekä alle 60 hehtaarin metsäalueet Lapissa

 

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.