Varattoman perunkirjoitus

Velkaisen tai varattoman ihmisen perunkirjoitus voi aiheuttaa päänvaivaa omaisille. Lakiin ei ole valitettavasti annettu helpotuksia perunkirjoituksen järjestämiseen ja kulut sekä vastuu lankeavat omaisille.

Varattoman perunkirjoitus tulee järjestää kolmen kuukauden kuluessa henkilön kuolemasta, mutta siihen on mahdollista hakea lisäaikaa verottajalta. Varattoman perunkirjoituksessa selvitetään:

  • kuolinpesän osakkaat
  • kuolinpesän omaisuus (eli tässä tapauksessa velat)

ja tiedot kirjataan verottajaa varten perukirjaan. Varattoman vainajan velkojen selvittäminen on usein omaisille henkisesti raskasta, mutta pakollisten tietojen selvittäminen on helpompaa.

Yleisesti perunkirjoituksen hankalimpana osuutena pidetään omaisuuden hinnan arviointia, eli esimerkiksi kesämökin euromääräisen hinnan arviointia. Varattoman perunkirjoituksessa näitä haasteita ei kuitenkaan ole ja velkojen euromääräinen hinta saadaan suoraan laskusta tai ulosotosta. Hyvin usein tilaisuudesta tulee laskujen läpikäynti ja tietojen kirjaaminen perukirjaan.

Varattoman perunkirjoitus on omaisten vastuulla

Perunkirjoituksesta vastaavat kuolinpesän osakkaat, eli käytännössä perilliset. Jos heitä ei ole olemassa, vastuu lankeaa testamentin toimeenpanijalle, erikseen nimetylle henkilölle tai pesänselvittäjälle. Lopulta vastuu on ystävällä tai avopuolisolla.

Varattoman velat eivät periydy

Varattoman tai velallisen henkilön kaikki velat kuittautuvat perunkirjoitukseen, eli kuolinpesän osakkaat eivät joudu niistä henkilökohtaiseen vastuuseen. Tästä on muutamia poikkeuksia, mutta lähinnä ne vahvistavat säännön.

Eli varattoman perunkirjoitus voidaan järjestää ilman, että tarvitsee pelätä velkojen tulemista itselle.

Varoja ei saa ryhtyä jakamaan omin päin

Jos meillä on velallinen kuolinpesä, eli:

  • vainajalla oli varoja, mutta
  • velkojen määrä ylittää varat

on ehdottoman tärkeää, että varoja ei ryhdytä jakamaan tai velkoja maksamaan. Käytännössä tässä tilanteessa kannattaa edetä sillä tavalla, että järjestetään perunkirjoitus, laaditaan perukirja ja lopuksi perukirja lähetetään kaikille velkojille.

Huonoimmassa tapauksessa kuolinpesälle pitää hakea pesän selvittäjä, mutta sitä ei kannata tehdä itse – pesän selvittäjän kustannuksista vastaa henkilö, joka haki selvittäjää. Pesän selvittäjän hakeminen kannattaa antaa velkojien tehtäväksi.

Onko teillä taloudellisesti huono tilanne?

Jos teillä (kuolinpesällä ja kaikilla osakkailla) ei ole yhtään rahaa perunkirjoituksen järjestämiseen – olkaa yhteydessä [email protected] Voimme tilannekohtaisesti harkita, että annamme teille 100 % alennuskupongin perukirjanetissa.fi -palveluun. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan auttamaan teitä ja tarjoamaan perunkirjoituksen ilmaiseksi.

Mainitkaa viestissä, että kyseessä on varaton kuolinpesä niin tiedämme mikä tilanne.

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Aloita perunkirjoitus

Tai lue mitä muut ovat sanoneet Perukirjanetissa.fi -palvelusta

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.