Pesänjaon ja perunkirjoituksen ero

Pesänjako ja perunkirjoitus eivät tarkoita samaa asiaa, vaikka ne arkikielessä sekoittuvatkin usein.

Pesänjako tehdään vasta perunkirjoituksen jälkeen

Perunkirjoituksen tarkoituksena on listata kuolinpesän osakkaat ja kuolinpesän omaisuus, jotta perintö voidaan jakaa. Pesänjaolla tarkoitetaan varsinaista perinnönjakoa, joka tehdään vasta perunkirjoituksen ja pesänselvityksen jälkeen. Perunkirjoitus on tehtävä aina kun ihminen kuolee, mutta pesänjakoa ei ole pakko suorittaa, vaan omaisuus voidaan jättää myös kuolinpesän hallintaan. Perunkirjoitus ei vielä kerro kenelle omaisuus annetaan vaan siinä vaan listataan kuolinpesän omaisuus. Lisätietoa perunkirjoituksesta voit lukea täältä.

 Pesänjako tehdään vasta perunkirjoituksen jälkeen

Pesänjaon suorittaminen

Pesänjako voidaan suorittaa joko pesän osakkaiden tai ulkopuolisen pesänjakajan toimesta. Pesänjakajaa voidaan käyttää esimerkiksi jos kuolinpesän osakkaat ovat riitautuneet ja pesänjako ei muuten onnistu.

Ennen pesänjakoa tulee myös maksaa kaikki kuolinpesän velat. Kuolinpesän velkojen maksua ja perunkirjoituksen toimittamista kutsutaan pesänselvitykseksi. Varsinainen pesänjako alkaa pesänselvityksen jälkeen. Tällöin pidetään jakokokous, jossa perinnönjaosta sovitaan. Pesänjakoa ei ole pakko suorittaa heti kuoleman jälkeen, sillä omaisuus voidaan jättää myös kuolinpesän hallintaan. Tällöin kaikilla osakkailla on käyttöoikeus kuolinpesän omaisuuteen.

Pesänjaon suorittaminen

Tee perunkirjoitus helposti - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus Aatoksessa. Palvelun avulla teet perunkirjoituksen helposti alusta loppuun. Sisältää kaikki asiakirjat ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Aatos Legal Technology Oy
Lapinlahdenkatu 16 00180 Helsinki Suomi
[email protected]
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel