Pesänjaon ja perunkirjoituksen ero

Pesänjako ja perunkirjoitus eivät tarkoita samaa asiaa, vaikka ne arkikielessä sekoittuvatkin usein.

Pesänjako tehdään vasta perunkirjoituksen jälkeen

Perunkirjoituksen tarkoituksena on listata kuolinpesän osakkaat ja kuolinpesän omaisuus, jotta perintö voidaan jakaa. Pesänjaolla tarkoitetaan varsinaista perinnönjakoa, joka tehdään vasta perunkirjoituksen ja pesänselvityksen jälkeen. Perunkirjoitus on tehtävä aina kun ihminen kuolee, mutta pesänjakoa ei ole pakko suorittaa, vaan omaisuus voidaan jättää myös kuolinpesän hallintaan. Perunkirjoitus ei vielä kerro kenelle omaisuus annetaan vaan siinä vaan listataan kuolinpesän omaisuus. Lisätietoa perunkirjoituksesta voit lukuea täältä.

 Pesänjako tehdään vasta perunkirjoituksen jälkeen

Pesänjaon suorittaminen

Pesänjako voidaan suorittaa joko pesän osakkaiden tai ulkopuolisen pesänjakajan toimesta. Pesänjakajaa voidaan käyttää esimerkiksi jos kuolinpesän osakkaat ovat riitautuneet ja pesänjako ei muuten onnistu.

Ennen pesänjakoa tulee myös maksaa kaikki kuolinpesän velat. Kuolinpesän velkojen maksua ja perunkirjoituksen toimittamista kutsutaan pesänselvitykseksi. Varsinainen pesänjako alkaa pesänselvityksen jälkeen. Tällöin pidetään jakokokous, jossa perinnönjaosta sovitaan. Pesänjakoa ei ole pakko suorittaa heti kuoleman jälkeen, sillä omaisuus voidaan jättää myös kuolinpesän hallintaan. Tällöin kaikilla osakkailla on käyttöoikeus kuolinpesän omaisuuteen.

Pesänjaon suorittaminen

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.