Perunkirjoitus itse: muistilista perunkirjoituksen järjestämiseen
Perunkirjoituksen voi järjestää itsenäisesti. Verottajan mukaan moni kuolinpesä järjestää perunkirjoituksen kokonaan itse tai säästää kuluissa tekemällä osan tehtävistä asiantuntijan puolesta.
Muistilista perunkirjoitukseen
Ensimmäistä kertaa perunkirjoituksen järjestäminen voi tuntua hankalalta, koska kaiken muun stressin lisäksi pitäisi opetella jotain uutta. Perunkirjoitusta ei kuitenkaan kannata pelätä, koska perunkirjoitus on ainoastaan tietojen listaamista.
Hankalin vaihe onkin usein alkuun pääseminen. Näiden lyhyiden ohjeiden avulla onnistut alkuun pääsemisessä.
Todistusten tilaaminen
Perunkirjoitusta varten tarvitaan vainajan sukuselvitys, eli katkeamaton ketju virkatodistuksia. Virkatodistus on tilattava erikseen jokaisen asuinpaikan viranomaiselta, jonka toimialueella vainaja on asunut täytettyään 15 vuotta.
Tämän lisäksi perunkirjoitukseen tarvitaan niiden kuolinpesän osakkaista virkatodistukset, joiden tiedot EIVÄT ILMENE vainajan sukuselvityksestä. Kaikkien osakkaiden virkatodistukset voi tilata kerralla maistraatista.
Varojen ja velkojen listaaminen
Usein perunkirjoituksen työläin vaihe on vainajan (ja mahdollisen lesken) varojen ja velkojen hinnan arvioiminen.
Hinnan arvioiminen ei kuitenkaan ole mitään salatiedettä. Pääset pitkälle kysymällä itseltäsi: ”Mihin hintaan joku ulkopuolinen olisi valmis ostamaan tämän tavaran?”
Velkojen kohdalla puolestaan riittää, että perukirjaan merkitään velat sellaisinaan kuin ne kuolinpäivänä olivat.
Osakkaiden kutsuminen
Perunkirjoituksen järjestäjänä sinun on kutsuttava kuolinpesän osakkaat perunkirjoitukseen. Jos kuolinpesän osakkaat tulevat keskenään toimeen, kutsuksi riittää esimerkiksi tavallinen tekstiviesti tai puhelinsoitto, jossa kerrotaan perunkirjoituksen aika ja paikka.
Lahjojen ja ennakkoperintöjen selvittäminen
Perunkirjoitusta varten on selvitettävä vainajan antamat lahjat ja ennakkoperinnöt. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perukirjan laatijan on kysyttävät kaikilta kuolinpesän osakkailta onko vainaja antanut heille elämänsä aikana lahjoja tai ennakkoperintöjä.
Perinnöstä luopumisten kerääminen
On yleistä, että esimerkiksi isovanhempien kuoltua lapset luopuvat perinnöstään omien lapsiensa hyväksi. Tästä johtuen perunkirjoitusta varten kannattaa jo hyvissä ajoin alkaa tiedustelemaan perinnöstä luopujia.
Jokaisen perinnöstä luopujan tulee laatia kirjallinen luopumisilmoitus. Jos perillinen luopuu perinnöstä, on hänestä tehtävä sukuselvitys.
Testamenttien kerääminen
Perunkirjoitusta varten on selvitettävä perillisiltä ja muilta läheisiltä ovatko he tietoisia testamentista. Mahdolliset testamentit kannattaa toimittaa kuolinpesän osakkaille nähtäväksi ja tutustuttavaksi jo ennen perunkirjoitusta.
Testamentinsaajan on toimitettava testamentin oikeaksi todistettu jäljennös lakimääräisille perillisille. Vastuu tiedoksiantamisesta on testamentin saajalla.
Tee perunkirjoitus helposti - kokeile ilmaiseksi
Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus Aatoksessa. Palvelun avulla teet perunkirjoituksen helposti alusta loppuun. Sisältää kaikki asiakirjat ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.