Kuolinpesän ositus

Kuolinpesän ositus tarkoittaa kuolinpesän varojen jakamista kuolinpesän osakkaiden kesken ja se tehdään yleensä perunkirjoituksen jälkeen.

Kuolinpesän ositus tehdään perunkirjoituksen jälkeen

Kuolinpesästä tehtävä perunkirjoitus listaa kuolinpesän varat ja velat, sekä kuolinpesän osakkaat. Perunkirjoituksen toimittaminen on sen pesän osakkaan vastuulla, jonka hallussa vainajan jäämistö on. Perunkirjoituksen voi useimmissa tapauksissa toimittaa itse. selvillä ohjeilla ja valmiilla dokumenttipohjilla onnistut varmasti.

Kuolinpesän ositus tehdään perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen, tai vasta kun lesken mahdollinen hallintaoikeus pesään päättyy. Osituksessa kuolinpesän varat jaetaan kuolinpesän osakkaiden kesken. Kuolinpesän velat maksetaan aina ennen perinnön jakamista ja näin ollen perintöä jaetaan vain jos velkojen jälkeen jää jaettavaa omaisuutta.

 Kuolinpesän ositus

Perinnönjaon toimittaminen

Perinnönjako jää usein toimittamatta jopa useiksi vuosiksi, sillä se ei ole pakollinen, kuten perunkirjoitus on. Perinnönjako voidaan toimittaa myös vasta lesken kuoleman jälkeen.Perinnönjako on yleensä helpointa tehdä heti perunkirjoituksen jälkeen, koska tällöin perukirja perukirja kelpaa perinnön jaon pohjaksi. Jos taas aikaa perunkirjoituksesta kertyy vuosia, voidaan pesän jakamiseksi vaatia ylimääräistä pesänselvitystä.

Perinnönjakoa voi vaatia kuka tahansa pesän osakkaista ja tällöin kuolinpesälle osoitetaan pesänjakaja joko pesän osakkaiden yhteisellä päätöksellä, tai käräjäoikeuden päätöksellä. Pesänjakaja pyrkii saamaan osapuolet sopimaan perinnönjaosta neuvottelemalla, mutta voi myös tarvittaessa tehdä jaon itse.

Perinnönjaon toimittaminen

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.