Lesken hallintaoikeuden vaikutus verotukseen

Leski saa hallintaoikeuden puolisonsa omaisuuteen tämän menehtyessä. Kuolinpesän tuotto verotetaan leskellä, jos leski hallitsee kuolinpesän omaisuutta.

Lesken hallintaoikeus

Leski saa hallintaoikeuden puolisonsa omaisuuteen tämän menehtyessä. Hallintaoikeus tarkoittaa oikeutta käyttää omaisuutta ja oikeus saada omaisuudesta kertyvät tulot. Omaisuus pysyy siis lesken hallussa jakamattomana niin kauan, kunnes joku pesän osakkaista vaatii pesän jakamista. Lesken tulee myös huolehtia omaisuudesta ja siitä aiheutuvista kuluista.

Lesken oikeus hallita jäämistöä jakamattomana alkaa heti perittävän kuolinhetkellä, riippumatta siitä onko leski pesän osakas vai ei. Yleensä lesken vastuulle jää perunkirjoituksen toimittaminen kolmen kuukauden määräajan kuluessa.

 Lesken hallintaoikeus

Hallintaoikeuden vaikutus verotukseen

Jos leski käyttää hallinto-oikeuttaan vainajalta jääneeseen omaisuuteen, verotetaan leskeä omaisuuden tuottaman tulon perusteella. Tälläistä tuloa voi olla esimerkiksi vuokra-, korko- ja osinkotulo, sekä maa ja metsätalouden tai elinkeinotoiminnan tulo. Tulo verotetaan nettotulosta, koska hallintaoikeuteen sisältyy myös velvollisuus huolehtia omaisuuden kuluista.

Jos hallintaoikeuteen kuuluu myös arvonlisäverotukseen kuuluvaa tuloa, pidetään leskeä myös arvonlisäverollisena. Kiinteistövero sen sijaan kuuluu kiinteistön omistajan maksettavaksi. Tilanteissa joissa leski asuu itse asunnossa, tulee lesken maksaa kiinteistövero asunnosta.

Lesken hallintaoikeuden vaikutus verotukseen

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.