Perunkirja: Lataa ilmainen pohja (pdf)
Esitäytetty perunkirjan pohja nopeuttaa perunkirjoituksen järjestämistä, koska ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Lataa ilmainen perunkirja Perukirjanetissa.fi -palvelusta.
Perunkirja ja perukirja
Termit perunkirja ja perukirja menevät hyvin usein arkikielessä sekaisin. Perunkirjalla ja perukirjalla tarkoitetaan perunkirjoituksessa laadittavaa asiakirjaa, jossa on listattu muun muassa kuolinpesän osakkaat, varat ja velat.
Kuinka asia on virallisesti?
Kuoleman jälkeen järjestetään perunkirjoitus (tilaisuus n-kirjaimella), ja tuolloin uskotut miehet laativat perukirjan (asiakirja ilman n-kirjainta). Termeistä huolimatta perunkirja on helppo laatia itse ilman aikaisempaa kokemusta.

Perukirja tai perunkirja – ei mitään väliä
Perunkirjan ja perukirjan sekoittaminen ei ole mikään ihme, koska termit ovat niin lähellä toisiaan. Sanojen sekoittamiseen lienee lisäksi vaikuttanut se, että perukirja laaditaan ja allekirjoitetaan tilaisuudessa, jota kutsutaan perunkirjoitukseksi. Termien sekoittamisella ei ole kuitenkaan mitään käytännön väliä, koska kaikki osapuolet, eli:
- verottaja ja
- pesän osakkaat
ymmärtävät automaattisesti, mitä perunkirjalla tarkoitetaan. Esimerkiksi ei ole mitään merkitystä, jos verottajalle toimittaa paperin, jonka otsikko on ”perunkirja”. Eli voit huoletta käyttää juuri sitä termiä, joka sopii parhaiten omaan suuhusi.

Perunkirja – laatiminen on helppoa
Perunkirjan laatiminen on helppoa ja useimmissa tapauksissa se voidaan tehdä muutamassa illassa ilman ulkopuolista asiantuntijaa. Ensimmäisenä on hyvä muistaa, että tapauksesta riippumatta perunkirja toimii vain ja ainoastaan kuolinpesän:
- omaisuusluettelona
- osakasluettelona ja
- veroilmoituksena.
Käytännössä perunkirjan laatiminen on tunnettujen tai helposti selvitettävien asioiden listaamisesta verottajaa varten. Apuna kannattaa kuitenkin käyttää valmista perunkirjan pohjaa, koska silloin unohduksen riski pienenee merkittävästi. Halutessasi voit katsoa täältä kuinka perukirja laaditaan.

Asiantuntijaa voidaan tarvita perinnönjaossa – harvemmin perunkirjan laadinnassa
Siinä missä perunkirjan laatii maallikkonakin yhdessä illassa – perinnönjaossa (eli jakaessa omaisuutta perillisten kesken) voi tulla lakimiehelle tarvetta. Varsinkin jos meillä on jaettavana suuri omaisuus ja paljon jakajia.
Ongelmia aiheutuu myös silloin, jos kuolinpesään kuuluu yksittäisiä arvokkaita kohteita tai esineitä. Surullinen esimerkki on sukutilat järven rannalla, joista sopiminen on saanut useamman suvun rikki.

Tee perunkirjoitus helposti - kokeile ilmaiseksi
Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus Aatoksessa. Palvelun avulla teet perunkirjoituksen helposti alusta loppuun. Sisältää kaikki asiakirjat ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.