Kuolinpesän kulut, kulujen seuranta ja raportointi

Pääsääntöisesti kuolinpesän kulut maksetaan kuolinpesän varoista. Jos kuolinpesä on varaton, osakkaat voivat sopia keskenään kulujen maksusta.

Kuolinpesän kulut

Kuolinpesässä voi olla erilaista velkaa. On vainajan itse aiheuttamat velat, hautaus- ja perunkirjoitusvelat ja kuolinpesän selvittämisestä aiheutuneet velat. Kuolinpesän kulujen ja velkojen kohdalla noudatetaan pääpiirteittäin seuraavaa maksujärjestystä:

  • Vakuusvelat niiltä osin, kuin vakuus kattaa velan,
  • Selvitysaikainen avustus leskelle ja lapselle,
  • Pesänselvitysvelat (perunkirjoitus, perukirjan laatiminen, hautaus yms.),
  • Ennen kuolinpäivää erääntyneet maksamattomat elatusavut,
  • Etuoikeudettomat saatavat,
  • Maksunsaantijärjestyksessä annetun lain mukaiset viimeksi suoritettavat saatavat, kuten lahjanlupauslakiin perustuva saatava.

Pesästä saa maksaa vainajan velkaa vain, jollei se aiheuta vahinkoa muille velkojille.

Uskottu mies perunkirjoitus

Osakkaat voivat sopia maksamisesta

Kuolinpesän osakkaat voivat sopia keskenään kuinka kuolinpesän kulut maksetaan. Jos kuolinpesä on varaton, sopiminen kannattaa tehdä etukäteen, koska muuten jokainen vastaa omista kuluista.

Hautauskulut nousevat usein tuhansiin euroihin. Riitojen välttämiseksi kulujen maksamisesta kannattaa sopia hyvissä ajoin.

Vainajan itse aiheuttamat velat ja hautas- ja perunkirjoitusvelat ovat sellaisia, jotka pienentävät perillisille tulevaa perintöveroa. Sen sijaan kuolinpesän selvittämisestä ja perinnönjaosta aiheutuneet velat ovat sellaisia, jotka eivät vähennä perintöveron määrää.

 Uskottu mies voi olla myös pesän ilmoittaja

Pidä tarkkaa kirjaa kuluista

Muista säilyttää kaikki kuitit ja tositteet. Tällöin kulujen todeksi osoittaminen muille osakkaille (ja tarvittaessa verottajalle) on helpompaa ja säästytte mahdollisilta epäselvyyksiltä.

Hyvä sovellus kulujen seurantaan on esimerkiksi iPhonella ja Androidilla toimiva Tripper. Sovellus käsittelee ja säilyttää kaikki kuitit turvassa pilvessä. Tripper -sovelluksen avulla kulujen seuraus ja raportointi on helppoa.

Voit pitää kirjaa kuluista esimerkiksi Excelissä, ruutupaperilla tai kulujen seurantaa tarkoitetulla käynnykäsvelluksella.

Matkalaskusovellus ja kululaskusovellus 2018

Tee perunkirjoitus helposti itse - kokeile ilmaiseksi

Säästä satasia tekemällä perunkirjoitus itse. Palveluumme sisältyvien ohjeiden, asiakirjojen ja henkilökohtaisen avustajan kanssa onnistut varmasti.

Perukirjanetissa.fi
Tammelan puistokatu 22 33100 Tampere Suomi
Puhelin: 040 090 2325 (ark. klo 12 - 14)
SIVUN KÄYTTÖEHDOTRekisteriote

Setup Menus in Admin Panel

LATAA ILMAINEN PERUKIRJA
Osta Perukirjanetissa.fi -käyttäjätunnus ja järjestä perunkirjoitus helposti. Palvelussa jo yli 2 500 tyytyväistä asiakasta. Kaikki nämä vain 24€:
- Helposti muokattava perukirja
- Kansankieliset ja helposti seurattavat ohjeet
- Valtakirjat ja kutsut perunkirjoitukseen
- Asiantuntijan Chat -tuki
* Lataamalla perukirjan hyväksyt Perukirjanetissa.fi -palvelun käyttöehdot.